Žita

Najdragocenejši del žita je ovojnica in kalček, ne pa notranjost žitnega zrna, ki je edina sestavina bele moke. 

Ta tako praktično ne vsebujejo vitaminov ne mineralov ne vlaknin. Posredno je odgovorna za množične težave z zdravjem kot so arterioskleroza in infarkt, slabokrvnost, slaba prekrvavitev, živčnost, slabe učne sposobnosti, težave s prebavili, zobne gnilobe, tudi težave s koncentracijo.

Kruh iz polnovredne moke iz celega pšeničnega zrna vsebuje minerale (kalij, cink, baker, železo) kot tudi vitamine (E, B1, B3, B8). Vendar ne nasedajmo zvijačam. Oznaka BIO, temna barva ali nekaj zrn na skorji kruha še ne dokazuje, da gre za pravi polnozrnati kruh. Pravi polnozrnati kruh mora vsebovati vsaj 90% moke iz celih žitnih zrn. 

Domače testo za pico iz polnovredne moke

 Sestavine:

Priprava:

Kvas razpustimo v 1 dcl mlačne vode, dodamo ščepec sladkorja in raztopino brez vzhajanja vmešamo takoj v moko , ki smo ji dodali sol. Dodamo še olivno olje in z rokami zamesimo testo. Na toplem pustimo testo vzhajati pol ure, nato si pripravimo pico z dodatki po želji. Pečemo pri 220 ˚C približno 20 minut.

Opombe:

Kalij skrbi za delovanje mišic in vpliva na odvajanje vode iz telesa.

Cink izboljša umske sposobnosti, plodnost in obrambno moč telesa.

Baker je pomemben, da telesna presnova lahko izloči železo iz telesa.

Železo je nujno za dobro krvno sliko.

Vitamin E je odločilen za hormonsko ravnovesje v telesu. Še posebej dragocen je za ženske v meni in med nosečnostjo. Učinkovit je kot uničevalec prostih radikalov.

Vitamin B1 skrbi za prehranjevanje živčevja. Ob pomanjkanju smo razdražljivi, se slabše koncentriramo in tudi slabo spimo.

Vitamin B3 je najboljše naravno pomirjevalo, zmanjšuje možnost srčnega infarkta, ob pomanjkanju smo nervozni in nemirni.

Vitamin B8 (folna kislina) je še posebej pomemben med nosečnostjo, saj spodbuja nastanek krvnih celic in imunski sistem v celoti.