Šparglji pomlajujejo

Šparglji in beluši upočasnjujejo starostne procese v telesu na račun dobre zastopanosti vitamina E. Že nekaj stebel zadostuje za dnevne potrebe po tem vitaminu mladosti. Ne gre pa zapostaviti vitamina A za dober vid in vitaminov skupine B, ki skrbijo za živčevje in celotno presnovo, tudi jetra. Že 100 g špargljev pokrije dnevne potrebe po folni kislini. Vendar moramo ob tem paziti, da špargljev toplotne ne obdelujemo predolgo (največ 10 minut), saj je folna kislina občutljiva na toploto. Šparglji vsebujejo tudi jod, dobrih 7 mikrogramov na 100 g.

Zanimivost: Ker rdeče vino povsem uniči vitamin B1, ki deluje proti stresu, se mu velja ob uživanju špargljev izogniti. 

Šparglji v solati

Sestavine:

Priprava:

Špargljem odstranimo olesenele konice, jih operemo in razrežemo na manjše kose. Kuhamo jih v vreli oslajeni vodi dobrih 5 minut, precedimo in prelijemo z oljem. Posujemo še s sesekljanimi orehi.

Opomba:

Vitamin E je odločilen za hormonsko ravnovesje v telesu. Še posebej dragocen je za ženske v meni in med nosečnostjo. Učinkovit je kot uničevalec prostih radikalov.