Ogljikovi hidrati

Enostavni ogljikovi hidrati, ki jih vsebujejo beli sladkor, sladoled, bonboni, bela moka, poliran riž … povzročajo sladkorne šoke, ki imajo za posledico pretirano izločanje inzulina, kar povzroči še večjo lakoto in pospešuje nastanek sladkorne bolezni. 

Enostavni ogljikovi hidrati povzročajo pretirano izločanje želodčne kisline, poapnenje žil, telesu pa kradejo njegove vitaminske in mineralne zaloge. Ker telo porabi preveč inzulina za uravnavanje ravni sladkorja v krvi, ostane telesu manj inzulina za zmanjševanje količin maščob v krvi.

Sestavljeni ogljikovi hidrati so polnovredni. Priporočamo da pot v vašo kuhinjo najdejo polnovredne moke (polnozrnata, graham, otrobi …) in izdelki iz njih (testenine, testo, keksi, pecivo …). Sladke in gazirane pijače naj nadomestijo sveže pripravljeni napitki iz sadja in zelenjave. Beli sladkor nadomestite vsaj z rjavim sladkorjem ali ju vsaj deloma nadomestite z javorjevim sirupom, medom in fruktozo. Izogibajte se umetnim sladilom in izdelkom z umetnimi sladili.