Maščobe

Telo za svoje delovanje potrebuje tudi kakovostne maščobe z veliko nenasičenimi maščobnimi kislinami. 

Viri kakovostnih maščob so orehi, lešniki, pistacije, mandeljni, avokado, sončnice, bučnice, sezam, pinjole in laneno seme, hladno stiskano olivno olje, tudi polnomastno mleko in mlečni izdelki iz njega, predvsem smetana in maslo. Take kakovostne maščobe telo zlahka prebavi, tako da se jim res ne gre izogibati. Sam kalorijski vnos privarčujmo kje drugje in raje varčujmo z zdravjem.

V maščobah je topno tudi veliko vitaminov in mineralov, ki jim z uživanjem kakovostnih maščob omogočimo vstop v telesne celice in ne zgolj v prebavni trak, iz katerega se izločijo skupaj z blatom. Posebno opozorilo velja uporabnikom zdravil in prehranskih dopolnil, ki vežejo nase zaužito maščobo v prebavnem traktu. Priporočamo, da tovrstnih izdelkov ne zaužijete pred lahkimi obroki, bogatimi s svežo zelenjavo in sadjem, ampak se jih poslužujete zgolj ob obrokih, ki resnično vsebujejo veliko maščob. Le tako s hujšanjem s tovrstnimi preparati ne boste osiromašili telesa prepotrebnih vitaminov in mineralov.

Izogibajte se nekakovostnih manj kaloričnih maščob iz prečiščenih (rafiniranih) olj, margarin, najrazličnejših namazov na osnovi margarine, jogurtom, mlečnim napitkom, kljub industrijsko dodanim vitaminom, mineralom in manj kaloričnim sladilom … pomislite najprej na vaše zdravje in kalorije kakovostnih maščob pokurite z rekreacijo. S tem boste veliko naredili tudi za svoje srce.