Jagode proti spomladanski utrujenosti

Jagode krepijo imunski sistem, razstrupljajo telo in znižujejo krvni tlak.

Vsebujejo veliko vitamina C. Njihov razstrupljevalni učinek je rezultat njihovih čreslovin, ki vežejo težke kovine in druge strupene odpadke presnovnih procesov. Vsebujejo tudi izjemno dragoceno folno kislino (vitamin B8) ter visoke vrednosti mangana, vitamine A, B1 in B2. Zelo pomemben v jagodah je tudi kalij, ki skrbi za krepko mišičje, uravnava količino vode v telesu in znižuje krvni tlak. V njih so tudi zavidljive količine magnezija, cinka in bakra.

Domače, na prostem vzgojene jagode, lahko kupujemo od srede maja pa vse do srede julija, vendar nikoli ne kupujmo prezrelih. Ne glede na to, ali so domače ali uvožene, jih vedno velja najprej temeljito oprati pod močnim curkom mlačne, nato pa še hladne vode. Šele nato jim odtrgamo zeleno kronico.

Spomladanska osvežitev:

Sestavine:

Priprava:

Jagode operemo, očistimo in narežemo na manjše koščke. Prelijemo s sveže iztisnjenim sokom pomaranče in žlico javorjevega sirupa. Dodamo noževo konico mletega cimeta in nekaj lističev nasekljane sveže mete. Premešamo in postavimo v hladilnik za 15 minut.

Opombe:

Mangan sodeluje pri večini presnovnih procesov in je pomemben tako za kri in čvrste kosti kot tudi za dobro delovanje živčevja. Če nam tega elementa primanjkuje smo utrujeni, bolijo nas sklepi, predvsem pa se to kaže v naši razdražljivosti in dovzetnosti za stres. Kako pomembno je zaužiti zadostne količine mangana dnevno (5 do 15 mg), so odkrili šele pred kratkim. Še najbliže jagodam so po vsebnosti mangana borovnice. Dnevne potrebe mangana lahko zagotovimo že z zaužitjem četrt kilograma jagod na dan.

Vitamin B1 skrbi za prehranjevanje živčevja. Ob pomanjkanju smo razdražljivi, se slabše koncentriramo in tudi slabo spimo.

Cink izboljša umske sposobnosti, plodnost in obrambno moč telesa.

Baker je pomemben, da telesna presnova lahko izloči železo iz telesa.